Tilan muuttaminen liikuntatilaksi
Kiinteistön käyttötarkoituksen muutos on kyseessä silloin, kun kiinteistön tai sen jonkin osan käyttötarkoitusta muutetaan olennaisesti alkuperäisestä. Olemassa olevien tilojen käyttötarkoituksen muutos edellyttää usein rakennusluvan hakemista, sillä muutoksen myötä joitakin rakenteellisia asioita joudutaan tarkastelemaan uudelleen.
Suomessa asemakaava määrittää alueiden käyttöä. Mitä alueelle saa rakentaa ja millä tavalla? Suunnitellun käyttötarkoituksen muutoksen tuleekin olla asemakaavan mukaista. Mikäli näin ei ole, tehtävälle muutokselle tulee hakea poikkeuslupaa asemakaavoituksesta ennen rakennusluvan hakemista. Molemmat näistä ovat yleensä kiinteistön omistajan vastuulla.
Case - JNV-halli
JNV-halli on Jyväskylässä sijaitseva 1250m2 voimisteluhalli, joka on muutettu vuonna 2016 voimistelutilaksi. Alunperin tiloissa on ollut autokauppa sekä toimistotiloja.
Kiinteistön omistaja vastasi tilan suuremmista muutostöistä kuten uusien väliseinien rakentamisesta ja ilmanvaihdon uusimisesta. Kiinteistön omistajan vastuulla oli myös lupa- ja viranomaisasioiden hoitaminen.
Mitä rakenteellisia ja taloteknisiä asioita voimistelutilojen suunnittelussa tulee ottaa huomioon?
1. Ilmanvaihto ja lämmitys
Tilan merkittävä käyttötarkoituksen muutos voi vaatia myös muutoksia ilmanvaihtojärjestelmään. Muutettaessa tilaa esimerkiksi toimistotilasta liikuntatilaksi, ilmanvaihdon riittävyys sekä lämmönsäätely tulee varmistaa. Ilmanvaihdon sekä lämmönsäätelyn ohjaustarvetta voi olla erityisesti sellaisissa liikuntatatiloissa, joissa tilaa käytetään erilaisissa käyttötarkoituksissa (esim. toimisto- ja liikuntatilat yhdistettynä).
Voimistelijat ovat paljon lattiatasossa, joten vedon tunnetta ei saa syntyä. Tuloilman tulisi olla riittävän lämmintä eikä kylmäsäteilyä saa tuntua seinä- ja ikkunapinnoista. Sisäliikuntatilojen ohjeistuslämpötila on 18°C.
2. Paloturvallisuus
Erityisesti voimistelutiloissa erillistä kalustusta on runsaasti. Tämän takia paloturvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Myös väliverhoja yms. valittaessa tulee valita mahdollisimmat paloturvallisia vaihtoehtoja.
Poistumisteiden riittävyydestä tulee huolehtia erityisesti silloin, jos tilaan rakennetaan uusia erillisiä väliseiniä useamman liikuntasalin välille. Jokaisessa tilassa tulisi olla vähintään kaksi erillistä, tarkoituksenmukaisesti sijoitettua poistumistietä.
3. Pohjaratkaisu
Pohjaratkaisu sekä sen joustovara määrittelee onko olemassaoleva kiinteistö soveltuva voimistelukäyttöön. Mahdolliset palkit voivat estää tilan hyödyntämisen, vaikka itse tila muuten olisikin sopivan kokoinen. Kaikki ulkonevat kulmat ja pilarit on suojattava liikuntatilassa. Liikuntatilojen keskellä olevat pilarit ovat vaarallisia, ja näitä suosittelemme välttämään.
Tarkemmat tiedot eri lajien vaatimista tiloista ja suoritusalueista löytyy lattia- ja telinelajien tilaohjeistuksista.
4. Pukuhuone- ja wc-tilat
Riittävät wc- ja pukuhuonetilat määräytyvät tilojen käyttäjämäärien mukaan. Näiden tilojen tulee kuitenkin olla ainakin osittain esteettömiä, joten niiden sijoittaminen samaan kerrokseen liikuntatilojen kanssa on tärkeää.
5. Esteetömyys
Pääperiaate kaikkien liikuntatilojen suunnittelussa ja toteuttamisessa on, että toteutus perustuu todelliseen tarpeeseen kuitenkin niin, että liikuntapaikat ovat kaikkien saavutettavissa toimintakyvystä riippumatta. Esteetömyydestä on siis huolehdittava niin liikunta- kuin oheistilojenkin osalta.
Lisätietoa liikuntatilojen esteettömyydestä
6. Katto ja sen rakenteet
Voimistelutiloissa katto ja sen rakenteet tulisivat olla väritykseltään rauhallisia, jotta esimerkiksi heitettävät välineet erottuvat taustasta. Kattomateriaalin ja katossa olevien laitteiden tulee myös kestää esimerkiksi välineiden heittelyä, minkä takia valaisimet yms. kannattaa suojata mahdollisuuksien mukaan.
Voimistelutiloissa olevien valolähteiden tulee jakaa valoa tasaisesti niin, ettei se saa häikäistä voimistelijaa. Voimistelutiloihin ei suositella roikkuvia valaisimia. Valojen katkaisimet ja rasiat kannattaa suojata niin, ettei kuka vaan pääse niitä käyttämään. Varsinkin telinelajeissa valojen sammuminen kesken suoritusta voi tuoda vaaratekijöitä harjoitteluun.
Jotkin voimistelulajit vaativat välineiden kiinnittämistä kattoon. Köysien, renkaiden ja volttivöiden kiinntysmahdollisuudet rakenteisiin tulee varmistaa etukäteen.
7. Lattia
Muusta liikuntatilasta voimistelutilaksi muutettavissa tiloissa lattian suoruus tulee varmistaa. Suuria poikkeamia lattian vaakasuoruudessa ei voi olla, mikäli lattiaan ollaan asentamassa esimerkiksi urheiluparkettia. Poikkeamat lattian tasaisuudessa voivat haastaa myös telineiden ja kanveesien sijoittelua tilaan. Tarkemmat tiedot sallituista poikkeamista voi varmistaa lattia- ja telinevalmistajilta.